08. tammikuun 2022

Whistleblower -direktiivin tarkoitus ja mahdollisuudet

EU:n whistleblower -direktiivi on hyväksytty EU:ssa 2019 ja sen tarkoituksena on suojella Euroopan unionin lainsäädännön rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojaa. Isossa kuvassa tavoitteena on ehkäistä korruptiota ja petoksia koko EU:n alueella.

Suomessa Whistleblower-direktiivin kansallista täytäntöönpanoa valmistellaan oikeusministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle helmikuussa 2022.

Anonyymi ilmoituskanava yrityksille

Whistleblower -direktiivi tulee edellyttämään yli 50 henkeä työllistäviä yrityksiä luomaan anonyymin kanavan epäkohtien ja väärinkäytösepäilyjen ilmoittamiseen.

Direktiivin tavoitteena on tarjota suojaa henkilölle, joka ilmoittaa työssään havaitsemastaan tai epäilemästään direktiivissä tarkoitetun lainsäädännön rikkomisesta. Valmistelussa olevalla lailla kielletään ilmoittajaan kohdistuvat vastatoimet. Näin ollen yrityksen tai organisaation vastuulla on suojata ilmoituksen antaja suorilta ja epäsuorilta vastatoimenpiteiltä.

Annettu ilmoitus on kuitattava vastaanotetuksi seitsemän (7) päivän sisällä sekä kolmen (3) kuukauden sisällä on annettava toimenpidekuittaus.

Lain astuttua voimaan, yrityksillä ja organisaatioilla tulee olemaan kahden vuoden siirtymäaika, jonka aikana ilmoituskanava on otettava käyttöön.

Lakivelvoitteesta mahdollisuudeksi

Tulevan lain velvoittama ilmoituskanava voidaan nähdä mahdollisuutena osoittaa avoimuutta ja vastuullisuutta. Anonyymin ilmoituskanavan avulla yritys voi aktiivisesti kerätä palautetta omasta toiminnastaan ja kehittää palveluitaan saadun palautteen perusteella.

Vastuullinen yritys on halukas ymmärtämään oman toimintansa kehityskohteet ja on avoin ottamaan palautetta niin asiakkailta, yhteistyökumppaneilta kuin työntekijöiltäänkin.

Ratkaisuna Whistle it -palvelukanava

Palvelu auttaa yrityksiä täyttämään EU:n whistleblower -direktiivin vaatimukset. Ilmoituskanava on helppo ottaa käyttöön sekä lisätä omille verkkosivuille.

Whistle it -ilmoituskanavan avulla annat sidosryhmillesi mahdollisuuden antaa kehittävää palautetta tai raportoida epäillyistä väärinkäytöksistä. Palvelun avulla noudatat whisteblowing-direktiivin vaatimuksia ja toimit vastuullisena yrityksenä.

Tutustu tarkemmin palveluun, jonka voit helposti tilata suoraan verkosta tai kysy lisää asiantuntijoiltamme.

Lue miten voit hyödyntää Whistle it -palvelua yrityksen sisällä

Whistle it -palvelu apuna asiakaskokemuksen parantamisessa

 

Lähteet

https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/whistleblower-direktiivin-kansallinen-taytantoonpano.aspx

https://oikeusministerio.fi/-/hallituksen-esitys-ilmoittajansuojasta-myohastyy

Joona Kallinen

Think Further Oy:n perustajaosakas ja toimitusjohtaja

Kirjoittaja on toiminut 2000-luvun alusta lähtien markkinoinnin, liiketoimintamuotoilun ja -johtamisen tehtävissä. Hän uskoo, että menestyvä yritys tuntee asiakkaansa ja muotoilee tuotteensa, palvelunsa ja toimintansa tämän ymmärryksen varaan. Niin, että kaikki arvoketjun toimijat menestyvät.